Volvo Truck & Bus Centre, Blyth

Volvo Truck & Bus Centre, Blyth

Strip & Re-sheet Roofing & Cladding Works

Key Points

  • 1,200 m2 Removal of asbestos cement roof cladding and installation of a composite conventional profiled sheet.

  • 460m2 Removal of asbestos cement wall cladding and installation of a composite conventional profiled sheet.

  • 13-week contract duration

Before

Introduction

The workshop building is situated in Kitty Brewster Industrial Estate in Blyth.

Client Problems

The building had been experiencing large amount of water ingress through the old profiled asbestos cement roof and Georgian wired glass over a long period.

The original roof & wall had very low thermal value in comparison with today’s standards and a large amount of heat was being lost through the pitched roof and wall cladding. Thus a combination of a roof that leaked in any weather and one that resulted in excessive heating costs for the company through poor insulation.

The construction works were to be carried out whilst Volvo were fully operational. This would require close interaction with the Volvo and Roofclad Systems throughout the project.

For the building itself the client wished to enhance the look of the building from a dated building fabric to a new aesthetically pleasing metal composite cladded system.

Solution

 

Asbestos cement profiled roof cladding was removed by ourselves from the roof level. Roofclad provided a new Kingspan profiled roof system, 115mm composite complete with new gutters, external trimline type gutters, and rainwater pipes.

To the walls the asbestos cement profiled cladding was removed by ourselves. Roofclad provided a new Kingspan profiled wall system, 70mm composite complete with all the associated flashings.

The client has now a Kingspan Ultimate Panel Guarantee covering the structural and thermal performance for a period of up to 25 years and coating performance for a period of up to 30 years.

Now, the client has a new cladded building that was completed safely within the project time frame, is aesthetically enhanced, water tight, allows a substantial increase in natural light, that meets the u value building regulations and decreases everyday running costs for the client.

After

During

No Comments

Post A Comment